Am sosit!
Prima interactiune cu lumea inconjuratoare incepe cu un strigat zdravan, prin care bebelusul isi anunta sosirea . E un tipat al victoriei, a unui luptator care a invins si care urmeaza sa cunoasca urmatoarele etape ale vietii de dupa cele 9 luni petrecute in burtica mamei.
O sa descopar si o sa invat multe lucruri!
De aici inainte va urma o calatorie frumoasa, cu multe intrebari, incercari, experiente, cu provocari, cu sentimente, cu tot ce e nevoie ca micul pui de om sa ajunga un adult frumos, vesel, cu incredere in el, onest si empatic.
Pentru asta va trebui sa se joace, sa cunoasca, sa descopere, sa experienteze iar noi parintii, calauzele copiilor, trebuie sa ii incurajam sa porneasca in acesta calatorie cu dorinta de a invata cat mai multe lucruri noi, de a explora, de a fi liberi, de a incerca si chiar de a gresi, sa invete din greseli si sa incerce din nou, sa reuseasca si sa se bucure de micile realizari, de a fi independenti si de a putea lua propriile decizii.
Pot sa merg singur!
Adevarata calatorie va incepe odata cu primii pasi cand micii exploratori pornesc in directia pe care o aleg ei, cand se indreapta catre lucrurile care ii atrag fara sa depinda de noi, cand curiozitatea este urmatorul sentiment pe care micutii il incerca.
Acum e momentul cand trebuie sa le creem toate conditiile pentru ca aceasta calatorie sa fie una placuta. Asa cum un navigator isi pregateste barca, un aviator se asigura ca totul este inregula cu avionul, un pilot de curse verifica masina, la fel si micii omuleti au nevoie ca piciorusele lor sa fie sanatoase si voioase ca sa ii duca in locurile pe care vor sa le exploreze.
Sa merg descult sau incaltat?
Picioarele copiilor sunt in continua dezvoltare pana la varsta de 18 ani asa ca mersul si buna functionare a picioarelor copiilor trebuie sa fie o preocupare permanenta a parintilor.
Doctorii ortopezi recomanda (pe cat se poate) ca primii pasi sa fie facuti cu piciorul descult deoarece copii isi exerseaza mai bine echilibrul, coordonarea si isi dezvolta mai bine muschii piciorului, bineinteles, atata timp cat sunt conditii de siguranta.
Mersul descult este benefic si pe parcurs, ba chiar e recomandat si adultilor. Viata moderna, moda si ritmul alert ne-a fortat sa ne adaptam vremurilor, purtam incaltaminte din ce in ce mai incomoda, am uitat cum e sa mergem desculti prin iarba, ba chiar si in casa purtam papuci cu sau fara talpa.
Revenind la copii, da! Mesul descult este benefic si ori de cate ori avem ocazia, trebuie sa ii lasam sa mearga cu piciorul liber. Insa in majoritatea timpului este nevoie de incaltamine pentru a proteja picioarele din diverse motive: suprafete reci, ude, alunecoase, cu denivelari, cioburi etc
Eu cu ce ma incalt?
Conform pediatrilor ortopezi, piciorul unui copil nu trebuie privit si tratat ca un picior de adult in miniatura. Desi, in jurul varstei de 2 ani acesta este aproape dezvoltat, abia in jurul varstei de 18 ani se maturizeaza. Pana la 2 ani, piciorul este format din cartilagii moi care se pot deforma odata cu o incaltaminte nepotrivita.
Asadar, principalele caracteristici ale incaltamintei potrivite pentru copii sunt:
- Talpa flexibila- permite piciorului sa se indoaie natural fara sa constranga miscarile
- Talpa antiderapanta- ajuta copii sa nu alunece
- Spatiu suficient pentru degete- incaltamintea trebuie sa fie suficient de lata astfel incat sa nu stranga degetele de la picioare iar acestea sa isi pastreze forma naturala.
- Materialul incalatmintei sa fie flexibil, sa absoarba transpiratia, sa permita piciorului sa respire- picioarele copiilor transpira la fel de mult ca ale adultilor
- Metoda de inchidere ajustabila- deoarece piciorusele nu au aceeasi grosime si dimensiune, incaltamintea trebuia sa aiba un sistem de inchidere ajustabil
- Fara toc- pentru o postura si echilibru natural
- Fara talonet- scobitura piciorului se formeaza natural pana la varsat de 4 ani. Daca aceasta nu se formeaza, se va consulta un dr. ortoped care apoi va recomanda folosirea talonetului pentru corectare.
Am gasit pantofii potriviti asa ca ma duc la joaca!